Bez Blair Athol nie istniałaby whisky Bell’s, whisky mieszana która zdobyła w latach ’70 i ’80 tytuł najpopularniejszej whisky w Wielkiej Brytanii. Z tego powodu visitor centre w destylarni poświęcony jest głównie Bell’s. Co prawda dziś ten tytuł przysługuje Famous Grouse, jednak Blair Athol wciąż pozostaje sercem whisky Bell’s. Destylarnia położona jest w szkockich Highlands. Mimo iż 4 alembiki i 6 kadzi jest w stanie wyprodukować ponad 2 miliony litrów alkoholu rocznie to nie znajdziemy zbyt wielu okazji do spróbowania tej w jej czystej postaci. Większość produkcji trafia do blendu, a single malt przeważnie pojawia się jako wypusty niezależnych bottlerów albo jako część Diageo Special Releases.

Blair Athol 12 Flora & Fauna to jedyny dostępny w stałej ofercie oficjalny bottling. Jest częścią serii Flora & Fauna w której Diageo prezentuje malty ze swoich mniej znanych destylarni. Do leżakowania użyto zarówno beczek po sherry jak i beczek po burbonie. Butelkowana z zawartością alkoholu na poziomie 43%, jest filtrowana na zimno i barwiona karmelem.
Kolor: Ciemne złoto (koloryzowana)
Zapach: Pomarańcze, słód, rodzynki, wanilia, miód
Smak: Słodka, oleista, gęsta, skórka pomarańczowa, karmel
Finish: Na finishu dominują rodzynki i karmel, dalej skórka pomarańczowa, na koniec wytrawna z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej.
Ciekawa whisky, jednak nie jest zbyt skomplikowana. Jest to dobra okazja do spróbowania nietypowej whisky zabultelkowanej tak jak widzą to pracownicy destylarni. Jeśli ktoś lubi pomarańcze i rodzynki w swojej whisky, a do tego rozsądną cenę to jak najbardziej polecam.
Pochodzenie | Highlands, Szkocja |
Wiek | 12 |
Alkohol | 43% |
Cena (0.7L) | 340 PLN |