Szkockie whisky mieszane…

Compass-Box-Logo

Moje pierwsze spotkanie w ramach Soho Whisky Club, wzięło w nim udział 25-30 osób. Prowadzeniem zajęła się Jill Boyd, whiskymaker z Compass Box, a do spróbowania mieliśmy mieć pełną kolekcję z The Signature Range, czyli 5 różnych whisky. Na miejscu okazało się jednak, że spróbujemy dodatkowo dwóch limitowanych edycji, niedostępnych jeszcze w sprzedaży, Phenomenology i No Name.

Compass Box Tasting
Compass Box Tasting

 

Compas Box to blender whisky założony w 2000 roku przez John’a Glaser’a. Od innych blenderów odróżniają się przede wszystkim przejrzystością w tworzeniu whisky, bez problemu dowiemy się jakie whisky trafiły do mieszania. Blendy tworzone są w niewielkich partiach, bez dodatku jakichkolwiek barwników i filtrowania na zimno. Zwyczajowo nie umieszczają wieku na swoich whisky, gdyż jak to określiła Jill „Nie podążamy za przepisem, a za walorami smakowo-zapachowymi naszej whisky”. Miało to oznaczać, że skład poszczególnych partii może się różnić. Compass Box chcieliby podawać pełną listę whisky użytych do blendu wraz z ich wiekiem, jednak nie jest to zgodne z ustaleniami Scotch Whisky Association i prawem Unijnym. W związku z tym uruchomiono kampanię „Scotch Whisky Transparency„.

Przejdźmy może do samej degustowanej whisky.

Compass Box Tasting
Compass Box Tasting

Hedonism

Na pierwszy rzut poszła Hedonism, mieszana whisky zbożowa. W 98% składa się ona z whisky zbożowych First Fill (z pierwszego napełnienia) 2/3 Cameron Bridge i 1/3 Port Dundas. Zabutelkowana z mocą 43%. Ciekawostką jest, że jest to pierwsza whisky, na etykiecie której znalazła się kobieta.

Compass Box Hedonism
Compass Box Hedonism

 

Kolor: bardzo jasna, słomkowa
Zapach: Świeże owoce, dość „burbonowy”, podobno poziomka, ale mi gdzieś umknęła
Smak: słodkawy, delikatny
Finish: dość krótki, troche spalonego drewna(?)
Zdecydowanie whisky nie dla mnie, jest zbyt łagodna i za mało się w niej dzieje.

Pochodzenie Szkocja
Wiek
Alkohol 43%
Cena (0.7) ok 355 zł

 

Asyla

Drugą whisky była Asyla, mieszana whisky 50% whisky zbożowej i 50% mieszanki maltów, z czego większość leżakowała w beczkach First Fill.

Compass Box Asyla
Compass Box Asyla

 

Kolor: słomkowa
Zapach: bardzo świeża, owocowa, trochę jabłek i banan, który został określony jako „pear drops” (popularne angielskie landrynki)
Smak: przyjemnie słodka
Finish: słodki, słodowy, trochę owoców, dość krótki
Lepsza niż jej poprzedniczka, ale również nie przypadła mi do gustu, kolejna „whisky śniadaniowa”

Pochodzenie Szkocja
Wiek
Alkohol 40%
Cena (0.7) ok 179 zł

 

Oak Cross

Jako trzeci wjeżdża Oak Cross, blend trzech whisky słodowych. Po zmieszaniu whisky jest przelewana do beczek po burbonie (first fill) oraz wyjątkowych hybrydowych beczek z wiekiem i dnem wykonanych ze świeżego francuskiego dębu, gdzie leżakuje kolejne pół roku.

Compass Box Oak Cross
Compass Box Oak Cross

 

Kolor: słomkowa
Zapach: lekki i przyjemny, ale znacznie bardziej intensywny niż poprzedniczki, owoce, imbir, wanilia
Smak: słodki i delikatny
Finish: niezbyt długi, dębowo-słodowy, wanilia
Znacznie ciekawsza niż poprzednie, całkiem przyjemnie się piło.

Pochodzenie Szkocja
Wiek
Alkohol 43%
Cena (0.7) ok 199 zł

Spice Tree

Spice Tree była czwarną pozycją na naszej liście. Podobnie jak poprzednia jest to blended malt. W jej skład wchodzą malt whisky z pierwszego napełnienia pochodzące z Clynelish, Dailuaine, Teannich w stosunku 6:2:2. Mamy tu kolejne podobieństwo do Oak Cross, po zmieszaniu whisky również trafia do beczek, tym razem na całe 2 lata! Istnieje jeszcze limitowana wersja Spice Tree Extravaganza, stworzona z podobnych, ale starszych, składników z naciskiem na whisky leżakowane w beczkach po sherry.

Compass Box Spice Tree
Compass Box Spice Tree

 

Kolor: ciemniejsza, złota
Zapach: Aromatyczna, suszone owoce i zioła, przyprawy i wanilia
Smak: Przyjemnie słodka
Finish: Dużo przypraw, suszone owoce
Moim zdaniem lepsza niż Oak Cross.

Pochodzenie Szkocja
Wiek
Alkohol 46%
Cena (0.7) ok 229 zł

 

Peat Monster

Na koniec (przed przerwą) pojawia się Peat Monster. Blended malt z whisky pochodzących z Islay. Laphroaig, Ledaig, Caol Ila i Ardmore połączone w całość z przewagą tej pierwszej. Dodatkowo 1% składu to mieszanka znana ze Spice Tree. Tym razem żadna z użytych whisky nie była z pierwszego napełnienia, mimo to efekt jest bardzo ciekawy. Celem było połączenie morskich klimatów z nutami medycznymi i owocowo słodowymi. Zabutelkowana w mocy 46%, oczywiście beż żadnych barwników i filtrowania na zimno.

Compass Box Peat Monster
Compass Box Peat Monster

Kolor: najjaśniejszy ze wszystkich dotychczas próbowanych, prawie przezroczysta
Zapach: Torf, sól, lekko barbecue, medyczne nuty w stylu Ledaig.
Smak: Dobrze wyczuwalny dym, ostra, a jednocześnie dość słodka.
Finish: Średnio długi, ciemny cukier, dąb i dominujący torfowy dym.
No i mamy zwycięzcę! Choć nuty medyczne nie każdemu przypadną do gustu, to dla mnie była to najlepsza pozycja z podstawowej piątki.

Pochodzenie Szkocja
Wiek
Alkohol 46%
Cena (0.7) ok 229 zł

 

Po The Signature Range mieliśmy krótką przerwę, żeby złapać oddech i pozwolić kubkom smakowym odpocząć po Peat Monster.

Po przerwie czas na limitowane edycje, No Name i Phenomenology
Po przerwie czas na limitowane edycje, No Name i Phenomenology

Phenomenology

Pierwszą limitowaną edycją była Phenomenology, mieszanka whisky słodowych o bliżej nie znanym składzie. Wiemy jedynie, że w skład mieszanki wchodzi pięć różnych whisky słodowych i dwie z nich stanowią ponad 90% składu. Whisky inspirowana jest ideą Fenomenologii czyli filozofii odrzucającej jakiekolwiek założenia, a opierającej się na bezpośrednich wrażeniach dostarczanych przez nasze zmysły. W związku z tym nie znamy składu ani not smakowych możemy do niej podejść bez jakichkolwiek założeń, taki blind tasting.
46% alkoholu. Ja przygotowałem notkę smakową z moimi wrażeniami, ale czytacie na własną odpowiedzialność.

Compass Box Phenomenology
Compass Box Phenomenology

 

[spoiler title=’Phenomenology’ style=’default’ collapse_link=’true’]Kolor: Jasna, słomkowa wpadająca w złoty
Zapach: Przyjemnie owocowa, czerwone jabłka i suszone jabłka.
Smak: Bardzo słodka
Finish: Średnio długi, znów dużo czerwonych i suszonych jabłek, dodatkowo trochę przypraw, gałka muszkatołowa.[/spoiler]
Przyjemna whisky, mogę śmiało polecić.

Pochodzenie Szkocja
Wiek
Alkohol 46%
Cena (0.7) ok 879 zł

 

No Name

Na koniec whisky bez nazwy, przez co nazywana No Name. Whisky jeszcze bardziej torfowa niż Peat Monster, w jej składzie ponad 3/4 stanowi Ardbeg, leżakowana w powtórnie wypalanych beczkach po burbonie, została przełamana przez dodanie Caol Ila, dodatkowej złożoności dodaje Highland whisky z Clynelish. 48.9% alkoholu, naturalny kolor i oczywiście brak filtrowania na zimno. Niestety w pośpiechu nie zauważyłem jak bardzo moje zdjęcie się rozmazało, więc fotka od producenta.

Compass Box No Name
Compass Box No Name

Kolor: Złoty
Zapach: Węgiel drzewny, sól, smoła i cytrusy(!) bardzo fajnie złożona
Smak: Słodka, cytrusowo-dymna
Finish: Średnio długi, sadza, ognisko, torfowy dym
Bardzo fajnie się piło, choć miałem wątpliwości czy na pewno jest bardziej torfowa niż Peat Monster, pewnie kubki smakowe zostały już otumanione. Polecam spróbować jeśli będziecie mieli okazję.

Pochodzenie Szkocja
Wiek
Alkohol 48.9%
Cena (0.7) ok 100 GBP

 

Mimo iż whisky zbożowe czy spokojniejsze blendy nie wydały mi się szczególnie ciekawe, to końcówka degustacji z torfem i bardzo ciekawą Phenomenology w zupełności wystarczyła, żebym wyszedł z niej bardzo zadowolony.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *