Od 2001 roku Diageo, jeden największych graczy na rynku whisky, co roku wydaje limitowane serie whisky ze swojego portfolio. Składają się na nie whisky z zamkniętych gorzelni takie jak Port Ellen czy Brora, czy nieco bardziej dostępne dla mniej zamożnego smakosza nietorfowa Caol Ila czy Lagavulin 12. Często do Special Releases trafiają też whisky z destylarni, które na codzień możemy próbować jedynie w blendach, jak na przykład Teaninich.

Special Releases 2017 - zestaw degustacyjny
Special Releases 2017 – zestaw degustacyjny

 

Do degustowanego zestawu niestety nie trafiły dwie najdroższe whisky czyli te budzące najwięcej emocji, Brora 1982 oraz Port Ellen 1979. Z pewnością cena degustacji byłaby przynajmniej dwukrotnie większa, więc coś za coś.

Diageo Special Releases 2017
Diageo Special Releases 2017

 

Degustacja odbyła się w Soho Whisky Club, a jej prowadzeniem zajął się Colin Dunn, ambasador Diageo i Suntory na Europę Zachodnią. Po samej obecności Colina można się było spodziewać, że wydarzenie pełne będzie nie tylko samej whisky, ale również ciekawych anegdot i historyjek mniej lub bardziej związanych z whisky.

Glen Elgin 18 Year Old 1998

Destylarnia Glen Elgin w rękach Diageo znajduje się od 1997 roku. Większość wytwarzanej przez nią whisky (blisko 2 miliony litrów alkoholu rocznie) trafia do blendów, głównie White Horse. Special Releases jest jednym z niewielu sposobów na zapozanie się z tym maltem ze Speyside. Swój charakter zawdzięcza długiej fermentacji i wolnej destylacji.

Ta pełnoletnia whisky powstała ze zmieszania whisky wyprodukowanych z udziałem dwóch rodzajów drożdży: Pombe (drożdże piwne) oraz Cerevisiae. Leżakowane w dwóch różnych rodzajach beczek, po shery i z europejskiego dębu napełnianych po raz kolejny.

Glen Elgin 18 Diageo Special Releases 2017
Glen Elgin 18

 

Kolor: Słomkowy.
Zapach: Świeża słodko miodowa, toffee, jabłka.
Smak: Słodka, jednak alkohol wyraźnie szczypie w język (nic dziwnego 54.5%). Miód i drewno. Kremowa tekstura.
Finish: Dalej miód, toffee, dębina i migdały, mimo to dość wytrawny.

Bardzo przyjemna whisky ze Speyside.

Pochodzenie Speyside, Szkocja
Wiek 18
Alkohol 54.5%
Cena (0.7L) ok. 1620 PLN

Lagavulin 12

Destylarnia Lagavulin z Islay obecnie jest własnością Diageo od (1997), choć przechodziła ośmiokrotnie z rąk do rąk. Produkuje głównie whisky torfową dojrzewającą przeważnie w beczkach po burbonie.Dostępna jako single malt od 1988 w postaci Lagavulin 16 Years Old.

Edycja wydawana jako Special Release odróżnia się od ogólnodostępnej szesnastki wiekiem, bo dojrzewa zaledwie 12 lat, we wcześniej użytych beczkach po burbonie. Udaje jej się jednak nadrobić te „stracone lata” faktem, że butelkowana jest w mocy beczki, co w tym przypadku oznacza 56.5%. Lagavulin 12 pojawia się w Special Releases nieprzerwanie of 2002 roku.

Lagavulin 12 Diageo Special Releases 2017
Lagavulin 12

 

Kolor: Bardzo jasne złoto.
Zapach: Bekon, barbecue, popiół, morze, mięta i sosna. Generalnie ognisko na plaży.
Smak: Słona i słodkawa jednocześnie, dalej wędzone mięso, pieprz, cynamon i tochę cytrusów.
Finish: Cytrusy w dymie i popiół, pieprz, Średniej długości.

Świetna whisky pełna dymu i wędzarni, a jednocześnie zostało trochę miejsca na bardziej świeże nuty.

Pochodzenie Szkocja, Islay
Wiek 12
Alkohol 56.5%
Cena (0.7L) ok. 455 PLN

Blair Athol 23

Blair Athol to jedna z najstarszych legalnych gorzelni, założona w roku 1798. Początkowo nazywała się Aldour. Whisky przeważnie zawiera mocno orzechowe nuty ze wzgledu na krótką fermentację i dość mętną brzeczkę.

Nie inaczej jest w tym przypadku. Ta 23 letnia whisky dojrzewała w beczkach po sherry i została zabutelkowana z mocą beczki. Co oznacza pokaźne 58.4%.

Blair Athol 23 Diageo Special Releases 2017
Blair Athol 23

 

Kolor: Miedziany.
Zapach: Pomarańcze i toffee, świąteczne pierniczki.
Smak: Słodka, jabłka i toffee z rodzynkami.
Finish: Kremowy niezbyt długi z nutami orzechów i śliwek.

Mi bardzo przypadła do gustu, przyjemna whisky, choć trzeba przyznać, że przy ponad 58% ma prawdziwego kopa.

Pochodzenie Szkocja, Highlands
Wiek 23
Alkohol 58.4%
Cena (0.7L) 1890 PLN

Convalmore 32

Convalmore to nie istniejąca już gorzelnia, zbudowana pod koniec XIX wieku, działała nieco ponad 100 lat. Większość jej produkcji trafiała do blendów. Do dziś nie zachowało się zbyt wiele baczek i można się spodziewać, że jest to jedna z ostatnich edycji. Wydestylowana w 1984, rok przed zamknięciem destylarni. Po raz czwarty pojawia się w Diageo Special Releases.

32 letnia whisky z 12 ponownie napełnianych beczek z amerykańskiego dębu. Zabutelkowana z mocą beczek 48.2%. Przy jej degustacji Colin zdradził nam plany Diageo dotyczące Johnnie Walker Blue Ghost Series, które dziś są dość powszechnie znane.

Convalmore 32 Diageo Special Releases 2017
Convalmore 32

 

Kolor: Jasny słomkowy.
Zapach: owocowa, kwaśne jabłka, melon, skórka pomarańczowa.
Smak: słodka i owocowa, do tego trochę dębowa.
Finish: dębina i taniny, trochę lukrecji, dość długi.

Przyjemna, ale liczyłem, że jako najstarsza whisky z tego zestawu zaprezentuje nieco więcej.

Pochodzenie Szkocja, Speyside
Wiek 32
Alkohol 48.2%
Cena (0.7L) ok. 5890 PLN

 

Caol Ila 18

Caol Ila położona w północno wschodniej części Islay używa tego samego jęczmienia co Lagavulin. Długa fermentacja, wyższy punkt odcięcia i wysokie alembiki pozwalają pozbyć się cięższych fenoli z destylatu. Czasem jednak produkuje się tu whisky z nietorfowanego jęczmienia i z takim właśnie wypustem mamy tu do czynienia.

Druga przedstawicielka Islay w zestawieniu, tym razem pełnoletnia. Powstała z beczek ponownego napełnienia z amerykańskiego dębu i jak wspomniałem nie była torfowana. Jest to najstarsza edycja Caol Ila jaka pojawiła się w ramach Special Releases. Tym razem moc beczki to 59.8%.

Caol Ila 18 Diageo Special Releases 2017
Caol Ila 18

 

Kolor: Bursztynowy.
Zapach: Słodki, pierniczki, morska bryza, pieprz.
Smak: Karmel i czekolada, słodka, ale jednocześnie ostra i wyraźnie czuć moc alkoholu.
Finish: Jabłko, toffee, drewno.

Przyjemna whisky, ciekawa i wielowymiarowa, bardzo mocna więc dodanie odrobiny wody znacznie jej pomogło, a do tego elementy morskie stały się nieco wyraźniejsze.

Pochodzenie Szkocja, Islay
Wiek 18
Alkohol 59.8%
Cena (0.7L) 545 PLN

Teaninich 17

Wyjątkowy proces produkcji Teaninich sprawia, że brzeczka jest niemalże przezroczysta. W połączeniu z szerokimi alembikami pozwala to uzyskać unikalny charakter produkowanego alkoholu. Moc produkcyjna tej gorzelni to ponad 9 milionów litrów alkoholu rocznie.

Oprócz tego, że jest częścią Special Releases 2017, Teaninich 17 została wydana na jubileusz dwustulecia destylarni. Wydestylowana w 1999 jeszcze przed rozbudową, czyli wyprodukowana z mętnej brzeczki. Leżakowana w ponownie napełnianych beczkach (hogshead) z amerykańskiego dębu i beczkach po sherry.

Teaninch 17 Diageo Special Releases 2017
Teaninch 17

 

Kolor: Jasne złoto.
Zapach: Jabłka, brzoskwinie i nieco lukrecji i ziół, w tle “czai się” odrobina cytrusów.
Smak: bardzo słodka, karmel i znacznie więcej ziół niż wskazywałby na to zapach.
Finish: Pieczone jabłka, rodzynki i dębowe trociny.

Bardzo przyjemna whisky, Teaninich przeważnie trafia do blendów, więc bardzo cieszyłem się, że pojawi się na degustacji i muszę przyznać, że się nie zawiodłem.

Pochodzenie Szkocja, Highlands
Wiek 17
Alkohol 55.9%
Cena (0.7L) ok. 1711 PLN

Collectivum XXVIII

Po raz pierwszy w historii Special Releases pojawiła się blended malt whisky. Powstała ze zmieszania whisky ze wszystkich 28 działających destylarni będących własnością Diageo. Sama whisky nie posiada oznaczenia wieku i może pochwalić się dość pokaźną mocą 57.3%

Collectivum XXVIII Diageo Special Releases 2017
Collectivum XXVIII

 

Kolor: Bursztynowy.
Zapach: Jabłka, świeża, trochę cytrusów i porzeczek.
Smak: Słodka, alkohol daje się nieco we znaki. Cynamon i gałka muszkatołowa, brzoskwinie, cytrusy i odrobina dymu w tle.
Finish: Przyprawy korzenne i czekolada, nieco za krótki, żeby cieszyć się nim w pełni.

Ze względu na swoją moc dobrze znosi odrobinę wody. Przyjemnie mnie zaskoczyła, bo przyznam, że bałem się, że taka mieszanka nie wypadnie dobrze.

Pochodzenie Szkocja
Wiek
Alkohol 57.3%
Cena (0.7L) ok. 730PLN

Dodatkową ciekawostką była butelka (niestety prawie pusta) whisky York House z 1948 roku destylowana w końcówce lat 30. Zakupiona w sklepie Macy’s za ok 8 ówczesnych dolarów i tam uroczyście zdegustowana 15 listopada 2017.

York House
York House

 

Drugą ciekawostką była mocno wiekowa ulotka Oddbins (brytyjskiego dystrybutora alkoholi) z końca lat 80, na której mogliśmy znaleźć butelkę Port Ellen 1969 za £14.85 czy Ardbeg 1972 za £13.99.

Ulotka Oddbins

 

Tradycyjnie każdy wybrał to co mu najbardziej smakowało, niestety nie każdy mógł to zabrać ze sobą 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *