10-letnia whisky słodowa z wyspy Mull.

 

Butelkę zakupiłem podczas wycieczki na Gibraltar celem wydania ostatnich posiadanych funtów. Niestety przy otwieraniu zdarzył mi się nieprzyjemny wypadek, korek, którym zamknięta była butelka rozsypał się w drobny mak. Szczęśliwie miałem pod ręką inną butelkę, do której mogłem przelać ten wyśmienity trunek, dzięki czemu £20 nie poszło na marne.

Jasny słomkowy kolor kojarzy mi się z Adrbeg 10, podobnie jest z zapachem w którym można wyczuć torfowy dym. 43% alkoholu sprawiło, że whisky w moim odczuciu była nieco bardziej przystępna po dodaniu odrobiny wody. Wydaje mi się również, że po jej dodaniu dym stał się znacznie bardziej wyczuwalny. Generalnie tego typu whisky bardzo mi smakują.

Destylarnia Tobermory została założona w 1798, a Ledaig jest właśnie jej poprzednią nazwą. W odróżnieniu od pozostałych produktów tej destylarni, ta whisky wyróżnia się właśnie mocno torfowymi walorami zapachowymi i smakowymi. Wiąże się to z faktem iż cały jęczmień użyty do jej produkcji jest suszony właśnie w dymie torfowym.

Ledaig 10
Ledaig 10

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *