Szkocka blendend malt.
Monkey Shoulder to blended malt, whisky wyprodukowana jedynie ze słodu jęczmiennego, jednak nie pochodząca z jednej destylarni. Destylarnie z których pochodzą whisky użyte do jej produkcji to Glenfiddich, Balvenie i Kininvie. Po zmieszaniu whisky trafia z powrotem do beczki na kolejne trzy do sześciu miesięcy, po czym trafia do butelek oznaczonych trzema małpkami. Whisky przeznaczona jest do picia na lodzie lub w drinkach. Ciekawostką jest nazwa, wiążąca się z dawną chorobą zawodową na którą cierpieli pracownicy ręcznie przewracający słód. Przypadłość ta objawiała się niżej wiszącym ramieniem, wyglądającym jak u małpy. Jak twierdzi producent, mimo iż słód wciąż przerzucany jest ręcznie, warunki pracy się zmieniły i dziś nikogo już to nie dotyka.

Pochodzenie | Szkocja |
Wiek | – |
Alkohol | 40% |
Cena (0.7l) | ok. 119zł |