Nikka Whisky
Nikka Whisky

 

Z okazji premiery wódki i ginu od japońskiego producenta Nikka miałem okazję wziąć udział w degustacji ich produktów. Zorganizowane przez Soho Whisky Club spotkanie cieszyło się tak dużym zainteresowaniem, że miejsca musiały zostać rozlosowane. Na szczęście moje imię zostało wyciągnięte z kapelusza i znalazłem się wśród niespełna 30 szczęśliwców 😉 . Była to trzecia taka degustacja w UK.

Stefanie Holt
Stefanie Holt

Prowadzeniem zajęła się Stefanie Holt, ambasador Nikka na Wielką Brytanię, a do wypróbowania mieliśmy premierowe wódkę i gin, dwie grain whisky, Miyagikyo Single Malt oraz The Nikka 12.

Nikka Spirits

Stefanie przybliżyła nam historię Nikka i jej wspólne początki z największym obecnie konkurentem Suntory. Dowiedzieliśmy się też, że istotna pozycja whisky mieszanych w portfolio wynika głównie z wizji samego założyciela. Coffey w nazwach produktów Nikka nie pochodzi od kawy, a od rodzaju używanej do ich destylacji kolumny starego typu – Coffey Still.

Nikka Coffey Vodka

Zboża użyte do produkcji to kukurydza oraz jęczmień. Destylat po opuszczeniu kolumny jest jeszcze filtrowany przy użyciu brzozowego węgla drzewnego. Wódka jest, jak to wódka, całkiem przezroczysta, nie posiada jednak zapachu typowego dla tańszych wódek. W smaku da się wyczuć nieco słodu jęczmiennego i typową dla alkoholi z kolumny Coffey’a bardzo oleistą konsystencję. Całkiem dobra wódka, jednak przy cenie przekraczającej 40 funtów raczej nie zobaczymy jej zbyt często na polskich imieninach.

Nikka Coffey Vodka
Nikka Coffey Vodka

Nikka Coffey Gin

Zanim spróbowaliśmy ginu mieliśmy okazję zapoznać się z procesem jego produkcji i specjalnymi dodatkami które odróżniają go od angielskich wersji. Sekretem jest nie tylko wykorzystanie Coffey Still, oprócz standardowego zestawu ziół dodatkowo wykorzystane zostały japońskie cytrusy YuzuKabosu i Amanatsu oraz Sansho – japoński pieprz. Dodatkowo przed jedną z destylacji dodawany jest sok jabłkowy. Podobnie jak wódka jest mieszanką alkoholu z kukurydzy oraz alkoholu z jęczmienia. Gin zachwycił większość z degustujących. Trzeba przyznać, że jabłka i cytrusy były wyraźnie wyczuwalne w zapachu (oczywiście obok typowych nut ziołowych), a na finishu mocno pieprzna nuta Sansho.

Nikka Coffey Gin
Nikka Coffey Gin

Nikka Coffey Grain

Po nowościach przeszliśmy do whisky. Nikka Coffey Grain to whisky zbożowa zrobiona głównie z kukurydzy i destylowana w ulubiony przez Nikka sposób czyli przez Coffey Still. Nie posiada oznaczenia wiekowego, jednak przeciętny wiek to podobno 12 lat. Leżakowana była w ponownie wypalonych beczkach po Oloroso i Pedro Ximenez.

Nikka Coffey Grain
Nikka Coffey Grain

Kolor: stare złoto

Zapach: owoce, odrobina wanilii i rumianku

Smak: oleista, słodka i pikantna jednocześnie

Finish: Krówki, kokos, bardzo burbonowa. Niezbyt długi.

Przyjemna whisky, delikatna, doskonale nadaje się dla kogoś kto za ciężkimi smakami nie przepada. Byłem bardzo zaskoczony jak bardzo mi smakuje, choć może było to efektem wypicia ginu chwilę wcześniej 😉

Pochodzenie Japonia
Wiek
Alkohol 45%
Cena (0.7l) ok. 260 zl

Nikka Coffey Malt

Whisky robiona w 100% ze słodowanego jęczmienia, jednak ze względu na sposób destylacji jest to grain whisky, a nie single malt (ponownie Coffey Still). Leżakuje w beczkach po burbonie. Podobnie jak jej Coffey Grain nie posiada oznaczenia wieku.

Nikka Coffey Malt
Nikka Coffey Malt

Kolor: Ciemniejsza od poprzedniej, bursztynowa.

Zapach: Krówki, wanilia, słód i … coś było z nią nie tak, czułem mokry papier i trochę jakby żółty ser?

Smak: oleista i słodka

Finish: czekolada, kawa, dębowe deski

Niestety, jak dla mnie wielkie rozczarowanie. Może coś było nie tak ze szklanką w którą była nalana, a może po prostu coś nie tak z samą whisky. Na pewno nie kupię sobie butelki na jesienne wieczory.

Pochodzenie Japonia
Wiek
Alkohol 45%
Cena (0.7l) ok. 265 zł

Miyagikyo Single Malt

Whisky single malt pochodząca z tej samej destylarni co poprzednie grain whisky. Przy okazji dowiedzieliśmy się, że mimo iż na zdjęciach destylarni widać, sporą ilość magazynów, są one bardzo niskie. W Japonii ze względu na aktywność sejsmiczną regionu whisky składowana jest maksymalnie w dwóch warstwach. Miyagikyo położona w górach na zachód od Sendai używa nieco mniej torfowego słodu niż Yoichi. Alembiki używane do destylacji są dość wysokie, posiadają sporą „bańkę” na początku szyjki i wznoszącą się szyjkę. Pozwala to na lepsze oddzielenie bardziej lotnych substancji od cięższych frakcji. Leżakowana w różnych beczkach ze znacznym udziałem beczek po sherry.

Miyagikyo Single Malt
Miyagikyo Single Malt

Kolor: stare złoto

Zapach: Słód, rodzynki, delikatnie torfowa, robi wrażenie dość ciężkiej mimo specyficznych alembików.

Smak: oleista i słodka

Finish: znowu słód i suszone owoce, w tle tytoń i dębowe deski

Bardzo przyjemna whisky, mimo że nie podano jej wieku, jest dość złoża i fajnie skomponowana.

Pochodzenie Japonia
Wiek
Alkohol 45%
Cena (0.7l) ok. 344 zł

The Nikka 12 Years Old

12 letnia blended whisky. Na pierwszy rzut oka widać, że producent traktuje produkt w sposób szczególny. W końcu blended whisky było „tym właściwym” sposobem na whisky według założyciela Nikka, Masataka Taketsuru. Asymetryczna butelka ma kojarzyć się z kimonem. W jej skład wchodzą Coffey Grain i whisky z Miyagikyo stanowiące większość jej składu. Po zmieszaniu trafiają one spowrotem do beczek na 3 do 6 miesięcy.

The Nikka 12 Years Old
The Nikka 12 Years Old

Kolor: stare złoto

Zapach: lekki, kwiaty, owoce, słód, czekolada, po chwili czuć toffee i gałkę muszkatołową

Smak: Słodka i oleista, ale daje się wyczuć alkohol.

Finish: Orzechy, przyprawy z nutą kokosa. Średnio długi.

Moim zdaniem najlepsza z degustowanych whisky. Bardzo fajnie złożona.

Pochodzenie Japonia
Wiek 12
Alkohol 43%
Cena (0.7l) 440 zł
Dwie przezroczyste i cztery kolorowe
Dwie przezroczyste i cztery kolorowe

Jak zwykle bardzo przyjemna degustacja. Duża porcja wiedzy o japońskiej whisky i świetna okazja do popróbowania w niezobowiązującej atmosferze Soho Whisky Club.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *