Miałem przyjemność wziąć udział w degustacji irlandzkich whiskey marki Teeling.

Teeling Logo
Teeling

 

Spotkanie odbyło się na piętrze wrocławskiego Guinness Pub, a prowadzeniem zajął się Mark Halvey z Teeling Distilery. Do spróbowania mieliśmy 4 różne wypusty Single Grain, Small Batch, Single Malt i limitowaną Single Cask wydaną specjalnie z okazji Whisky Live Warsaw 2016. W degustacji wzięło udział nieco ponad 20 osób.

Guiness Pub
Guiness Pub

 

Może zanim przejdę do samej degustacji, napiszę kilka słów o samej destylarni. Założona została w 2015 roku w Dublinie w pobliżu miejsca w którym działała destylarnia rodziny już w 1782 r. Wszystkie whiskey sprzedawane aktualnie pod marką Teeling zostały wydestylowane jeszcze w poprzedniej destylarni rodziny Teeling, Cooley, którą w 2012 roku odkupiła firma Jim Beam, jednak przy sprzedaży zachowano znaczną ilość whisky. Gorzelnia sprzedaje również „irlandzki bimber” Teeling Spirit of Dublin Poitín destylowany już na miejscu w Dublinie. Na pierwsze whiskey Teeling wydestylowane w Dublinie przyjdzie nam poczekać do 2018.

Teeling Distilery
Teeling Distilery

 

Pierwszą degustowaną whiskey była Single Grain, bez oznaczenia wiekowego. Whiskey produkowana jest z kukurydzy pochodzącej z południowej Francji. Po wydestylowaniu spędza w beczkach z francuskiego dębu 6 lat. Użyte do leżakowania beczki wcześniej były użyte do przechowywania kalifornijskiego wina cabernet sauvignon. Zabutelkowana w mocy 46%, nie filtrowana na zimno, nie barwiona.

Teeling Single Grain
Teeling Single Grain

 

Zapach: Płatki śniadaniowe, kajmak, wanilia.

Smak: Czerwone owoce

Finish: Wytrawny, niezbyt długi

Whiskey określona została przez prowadzącego jako „whiskey śniadaniowa” i jest to dość trafione określenie. Typowo irlandzka lekkość podkreślona tym wytrawnym smakiem na koniec.

Kolejną whiskey przedstawioną na degustacji była Teeling Small Batch. Whiskey składa się w 75% z whiskey zbożowej, reszta to whiskey słodowa, każda z nich spędza w beczkach z amerykańskiego dębu 6 lat. Po zmieszaniu trafia na kolejne 6 miesięcy do beczek po rumie z Nikaragui (ostatnio także z Barbados). Co ciekawe nazwa „Small Batch” nie pochodzi od niewielkiej ilości produkowanej whisky, a od bardzo wnikliwej kontroli jakości użytych beczek po rumie, której jest w stanie sprostać tylko niewielka część z nich. Whiskey podobnie jak Single Grain butelkowana jest przy 46% alkoholu i również nie była poddana filtracji.

Teeling Small Batch
Teeling Small Batch

 

Zapach: Słodki, wanilia i przyprawy.

Smak: Również słodki, wanilia, cynamon.

Finish: Przyjemny, znów przyprawy i zioła, niezbyt długi.

Trzecia whiskey, którą próbowaliśmy, to oczywiście Teeling Single Malt. Whiskey słodowa bez oznaczenia wiekowego. Do jej stworzenia wykorzystywana jest whiskey finishowana w pięciu różnych rodzajach beczek. Aktualna receptura opracowana przez Alexa Chasko jest 28 próbą uzyskania optymalnych proporcji. Użyte do niej whiskey leżakowały od 9 lat dla beczek po Cabernet Sauvignon, przez 14 lat dla beczek po Porto, Madeira i Białym Burgundzie, po 23 lata dla beczek po Sherry. Proporcje jednak nie są podane. Jak wszystkie podstawowe wypusty Teeling whiskey ma 46% alkoholu i nie była filtrowana na zimno. Niestety zdjęcie z degustacji było zupełnie niewyraźne 🙁

Teeling Single Malt
Teeling Single Malt

 

Whiskey posiada bardzo jasny słomkowy kolor.

Zapach: Wyraźnie słodowy, cięższy od pozostałych. Melon, cytryna i słodkie toffi.

Smak: Suszone owoce z nutą wanilii.

Finish: Słodko gorzki.

Ostatnią z degustowanych whiskey była Teeling Single Cask przygotowana specjalnie na Whiskey Live Warsaw 2016. Zasmakowała mi na tyle, żeby zaopatrzyć się w całą butelkę w związku z tym opiszę ją po lepszym zapoznaniu się z tematem 😉

Teeling Single Cask
Teeling Single Cask

 

Degustacja, którą prowadzi ktoś z samej destylarni, chyba nie może wypaść źle. Tak też było i tym razem, a wrażenia były jak najbardziej pozytywne.

Zdjęcia własne oraz pochodzące ze stron: teelingwhiskey.com oraz facebook.com/teelingwhiskeydistillery.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *