Deanston Distillery, położona zaledwie 40 min jazdy samochodem od Glasgow (1h od Edynburga), zalicza się do destylarni z Highlands. Założona w 1965 roku w miejscu dawnej przędzalni, jest jedyną destylarnią w Szkocji, która jest samowystarczalna pod względem energetycznym. Całość prądu którego potrzebuje jest wytwarzana przez turbiny elektryczne zasilane przez pobliską rzekę Teith.

Deanston 2008 Nine Years Old Bordeaux Red Wine Cask Matured to whisky, która całe 9 lat spędziła w beczkach po czerwonym winie z Bordeaux. Została zabutelkowana w 2017 dokładnie tak jak leżała w beczkach, co zaowocowało pokaźną mocą 57.8%. Oczywiście jak przystało na whisky cask strength nie była filtrowana na zimno ani nie miała styczności z barwiącym karmelem. Seria była limitowana do 3240 butelek. Ja miałem szczęście zetknąć się z nią w warszawskim Domu Whisky co szybko zaowocowało zakupem całej butelki.

Kolor: Piękny, miedziany z odcieniami czerwieni
Zapach: Porzeczki, truskawki, maliny, trochę czekolady, winogrona.
Smak: Wytrawny, jeżyny, lawenda, cynamon.
Finish: Średnio długi i jak to bywa z whisky z beczek po czerwonym winie bardzo wytrawny. Taniny, drewno, nieco ukryte owoce, gorzka czekolada i goździki
Bardzo dobra whisky, dokładnie trafia w mój profil smakowy jeśli chodzi o whisky bez torfu. Trzeba jednak mieć na uwadze, że jest to „wine bomb” i jeśli ktoś nie przepada za whisky z beczek po winie z całą pewnością nie polubi tej. Jak dla mnie świetna, mimo że zapach obiecuje więcej niż mamy w smaku czy na finishu! Warto dać jej trochę czasu, żeby odetchnęła po nalaniu do kieliszka. Niestety przy przystępnej cenie i limitowanej ilości może być już ciężko dostępna.
Pochodzenie | Highlands, Szkocja |
Wiek | 9 |
Alkohol | 57.8% |
Cena (0.7L) | £50 (ok. 250 zł) |