Z okazji odświeżenia swojej podstawowej oferty whisky Old Pulteney, jej producent zorganizował małą degustację. Goście Soho Whisky Club mieli do spróbowania cztery whisky z czego trzy miały określony wiek.

Destylarnia Pulteney do niedawna mogła się szczycić tytułem położonej najdalej na północ na stałym lądzie. Trochę jest to określenie na wyrost, bo jak by nie patrzeć cała Szkocja leży na wyspie. Aktualnie tytuł ten przejęła Wolfburn.
Na początku XIX wieku Wick stało się stolicą połowu śledzia i ze względu na rosnące zapotrzebowanie na domy dla rybaków zbudowano Pulteneytown. Jego nazwa wzięła się od nazwiska Sir Williama Pulteneya, niezwykle zasłużonego w rozwoju rybołówstwa w regionie. Szybki wzrost liczby ludności pociągnął za sobą powstanie gorzelni i tak w 1825 roku założono Pulteney. Old Pulteney czerpie pełnymi garściami ze swojego rybackiego dziedzictwa nazywając się „maritime malt” co można by przetłumaczyć jako morska whisky.
Pulteney może poszczycić się najstarszymi alembikami w Szkocji. Ich specyficzny kształt, z dużą bulwą tuż nad komorą i płasko ściętą szyjką, powoduje zwiększony refluks, a co za tym idzie bardziej oleisty alkohol. Do kształtu tych alembików nawiązują butelki.

Old Pulteney 12
Old Pulteney 12 to podstawowa whisky w portfolio. Dojrzewa w beczkach po burbonie.
Kolor: Bursztynowy (barwiona karmelem)
Zapach: Wanilia, miód, owsianka
Smak: Mięta, cytrusy, morska sól
Finish: Toffie i cytryna
Whisky nie zachwyca, można spokojnie ją sączyć czytając Moby Dicka, tak bez głębszego smakowania.
Pochodzenie
|
Szkocja, Highlands
|
Wiek
|
12
|
Alkohol
|
40%
|
Cena (0.7L)
|
ok. 150zł
|
Old Pulteney Huddart
Jedyna whisky na degustacji bez podanego wieku. Nazwana od ulicy na której znajduje się destylarnia. Choć jęczmień użyty do jej produkcji nie był suszony torfem, to sama whisky dojrzewa w beczkach w których trzymano poprzednio whisky torfową. Whisky zabutelkowana przy 46%.
Kolor: Złoty
Zapach: Karmel, wanilia i nuta dymu z ogniska
Smak: Karmel, sól i banan
Finish: Miód, tymianek
Znacznie ciekawsza niż dwunastka.
Pochodzenie
|
Szkocja, Highlands
|
Wiek
|
–
|
Alkohol
|
46%
|
Cena (0.7L)
|
ok. 200zł
|
Old Pulteney 15
Z kolejnym krokiem (i kolejnym progiem cenowym) docieramy do piętnastki. Leżakowana w beczkach po burbonie i finiszowana w beczkach po oloroso sherry.
Kolor: Bursztynowy
Zapach: Toffee, kawa, rodzynki, a to wszystko połączone ze słoną morską bryzą.
Smak: Maślane ciastka, słoma i sól
Finish: długi, Czekolada, rodzynki.
Jak dla mnie najciekawsza z całego zestawienia. Zrównoważona whisky, fajnie łączy w sobie charakter Old Pulteney z finiszem w beczkach po sherry.
Pochodzenie
|
Szkocja, Highlands
|
Wiek
|
15
|
Alkohol
|
46%
|
Cena (0.7L)
|
ok. 310zł
|
Old Pulteney 18
Podobnie jak jej młodsza wersja dojrzewa w beczkach po burbonie z finiszem w beczkach po sherry. Została wypuszczona na rynek, żeby zastąpić 17kę.
Kolor: Bursztynowy
Zapach: Ciemna czekolada, miód, wanilia
Smak: Miód, rodzynki i ciemna czekolada.
Finish: Długi, suszone owoce i dalej ciemna czekolada.
Dobra whisky, ale przy porównaniu z bardzo dobrą 15ką odnoszę wrażenie, że nie ma sensu dopłacać za te 3 dodatkowe lata.
Pochodzenie
|
Szkocja, Highlands
|
Wiek
|
18
|
Alkohol
|
46%
|
Cena (0.7L)
|
ok. 535zł
|
Jak dla mnie na degustacji zabrakło jakiejś whisky spoza podstawowego portfolio, tak jak przyzwyczaiła nas większość producentów. Mimo to wieczór uważam za udany, a zwycięzcą zestawienia w mojej opinii zostaje Old Pulteney 15.