Scapa to młodsza destylarnia na Orkney (tą starszą jest Highland Park). Jeszcze nie tak dawno mogła pochwalić się najdłuższą fermentacją w całej Szkocji (120h), jednak ze względu na zwiększoną produkcję obecnie ten czas to 52-70h. Pierwsza destylacja odbywa się w starym Lomond Still, co prawda wszystkie metalowe płytki które znajdowały się w szyjce tego alembika zostały wyjęte i obecnie główną różnicą w stosunku do tradycyjnych alembików jest jego kształt. Destylarnia w 2014 przeszła gruntowny remont, którego koszt wyniósł ponad 2 miliony funtów.

Skiren trafiła do sprzedaży w 2015, zbiegło się to z otwarciem na terenie destylarni nowego centrum dla zwiedzających i zakończeniem prac remontowych. Wszystkie beczki użyte do jej leżakowania to beczki po burbonie napełnione po raz pierwszy. Jest to jedna z dwóch whisky znajdujących się w tak zwanym „core range” destylarni.

Kolor: Jasny słomkowy
Zapach: Świeże jabłko, miód, wanilia
Smak: Słodka i lekka, miód, wanilia, dębowe drewno
Finish: Słodkawy i dość krótki, głównie drewno
Niestety nie jest to porywająca whisky, można by powiedzieć whisky prawie śniadaniowa. Krótki finish, mało wyrazista i wyraźnie młoda. Zakładam, że zabutelkowanie jej z większą mocą niż 40% mogłoby coś pomóc, a tak na drugi dzień nie będziecie o niej pamiętać.
Pochodzenie | Szkocja, Islands |
Wiek | – |
Alkohol | 40% |
Cena (0.7L) | 190 PLN |
